top of page

De stichting ‘Het Portret Spreekt’ produceert theatervoorstellingen waarbij de (vaderlandse) historie centraal staat. Sinds de oprichting van de stichting, zo’n tien jaar geleden, is een bonte stoet aan historische personages tot leven gewekt en met veel succes ten tonele gevoerd.

De gastschrijvers en de acteurs die door de stichting worden aangezocht, staan steeds samen garant voor levendig theater met een historische basis, zonder de stoffigheid die daar vaak bij op de loer ligt. In de voorstellingen staan persoonlijke verhalen centraal, waardoor de personages tot leven komen en een hedendaagse stem krijgen. Hierbij stellen wij u de acteurs en actrices aan u voor:

Casper van Bohemen

Casper van Bohemen kreeg begin jaren ’90 landelijke bekendheid met zijn rol als slechterik, Frits van Houten, in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Na talloze gast-, kleine en grote rollen voor verschillende tv-producties lokte het toneel de laatste jaren weer. Naast grote producties als Piaf de musical en High School Musical en kleine producties in huiskamers zoals de klassieker Who’s afraid of Virginia Woolf, speelde Casper onlangs in Adieu Indië en Belle van Zuylen van HPS. Naast Adieu Indië en het vervolg hierop, De Vergissing, is Casper momenteel ook te zien met collega Linda Møller in Doek!, van Maria Goos.

 (Foto: Sascha Schalkwijk)

Pieternel Bollmann

Pieternel Bollmann (1978) studeerde in 2008 af aan de Toneelacademie Maastricht en werkt sindsdien als actrice en regisseur bij verschillende gezelschappen. Ze maakte en speelde bij  o.a. Toneelgroep de Appel, Theatergroep Drang, Plankgas en BonteHond. In 2016 rondde ze, eveneens aan de Toneelacademie, haar Master Theatre af. Pieternel is daarnaast te zien in verschillende commercials, films en dramaseries als Noord/Zuid, Goedenavond Dames en Heren en twee seizoenen als Daphne in de Zapp serie #Forever. Pieternel  is op dit moment bezig met de voorbereidingen voor Voorwaarts! Nee! [werktitel], geschreven door Philip Walkate. 

Albertine de Kanter

Na het afronden van een rechtenstudie in 1991, is Albertine de Kanter volop gaan acteren. Zij speelt bij verschillende gezelschappen in Amsterdam en Den Haag, en is nu en dan te zien in films en commercials.

Sinds 2005 maakt en speelt zij voorstellingen met haar eigen gezelschap Plankgas, waarmee ze in kleine theaters, huiskamers, strandtenten, loodsen en/of iedere andere gewenste locatie te zien en te boeken is.

Bij HPS vertolkte ze de rol van Anna van Buren in De Vier Vrouwen van Willem van Oranje, is ze nu te zien in De Vergissing en zal ze in 2020 acteren in de nog te maken voorstelling Fin de Siècle [werktitel].

Ook is Albertine werkzaam als trainingsacteur bij o.m. advocaten-,  mediation- en huisartsenopleidingen, bij bedrijven en assessments.

Joop Keesmaat

Joop Keesmaat (1943) studeerde in 1963 af aan de Arnhemse Toneelschool. Hij sloot zich aan bij Toneelgroep Theater in Arnhem waar hij tot 1970 speelde. Met als hoogtepunt Publikumsbeschimpfung van Peter Handke. Aansluitend speelde Joop Keesmaat tot 1981 bij Toneelwerkgroep Proloog dat zich toelegde op het maken van politiek maatschappelijk betrokken theater. Tussen 1981 en 1989 werkte hij als freelance acteur bij onder andere Fact, Het Zuidelijk Toneel en het Nederlands Repertoire Gezelschap. Vanaf 1989 was hij een van de vaste acteurs bij het Ro Theater. Daar speelde hij onder andere in voorstellingen als De dood en het meisje van Ariel Dorfman en vertolkte de rol van Roy Cohen in Angels in Amerika van Tony Kushner onder regie van Guy Cassiers. Met de indrukwekkende voorstelling Hersenschimmen nam Keesmaat afscheid van het Ro Theater. Hij ontving voor deze rol de hoogste toneelonderscheiding: de Louis d ‘Or. Joop werkt sindsdien als free lance acteur en was te zien in: Bacchanten, Rain Man, Antigone, Familie, Een Sneeuw en Mariken in de tuin der lusten).  Hij speelt in tv series en films (Unit 13, Grijpstra en de Gier, Flodder, Baantjer, Vuurzee, Divorce, Luifel en Luifel, Juliana, Rozengeur en Wodkalime, Flikken Maastricht, In Therapie, Den Uyl en de affaire Lockheed (rol Joop den Uyl), Heer en Meester, De Prooi, De Affaire, Raampoort, Moordvrouw, Het Land van Lubbers, De zaak Menten) en treedt op met zijn onweerstaanbare voordrachten: (Omeros (Derek Walcott); Edda (IJslands epos); Dido en Aeneas (Vergilius); Metamorphosen (Ovidius); Gilgamesj (Mesopotamisch epos); Divina Comedia/Hel (Dante), radio; De reis van Sinte Brandaan (12de eeuws reisverhaal).

Eelco Menkveld

Eelco Menkveld volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn studie speelde hij bij Joop van den Ende Theaterproducties als toetsenist en dirigent in de musicals Mamma Mia, Cabaret, Chess en The Wiz. Daarnaast was hij muzikaal leider bij het Meezingspektakel van Bas & Ralf Grevelink waarmee hij een aantal seizoenen toerde en twee nieuwe shows heeft gemaakt. Eelco is een veelgevraagd begeleider en speelde onder anderen bij Sjors van der Panne en als gitarist bij Yvonne van den Eerenbeemt en de onvolprezen Sneldichteres. In 2006 schreef hij al de muziek en liedjes voor de film Sinterklaas en Pakjesboot 13. Meer recent schreef hij (mede) muziek voor Sjors van der Panne, Dominique Engers, Alice Rientjes, en Johan Goossens, met wie hij ook de theatervoorstelling Daglicht speelt.

Bezoek de website van Eelco Menkveld

Linda Møller

Sinds Linda Møller op haar vierde dansend in de schouwburg staat, is haar liefde voor het podium niet meer verdwenen. Linda speelt, zingt, danst, presenteert, regisseert, coacht en schrijft. Na haar studie Theaterwetenschappen, rondt zij in 1997 toneelopleiding De Trap in Amsterdam af. Zij speelt daarna in diverse toneel- en televisieproducties, waaronder Gevaarlijke Liefdes bij het Noord Nederlands Toneel, Goudkust en Avro’s Droomshow. Ook is Linda te zien en te horen in diverse tv- en radiocommercials. 

 Vanaf 2005 is zij actief bij theatergroep Plankgas en speelt zij in Nu Even Wel, Reünie, Jetplane, De Vier Vrouwen van Willem van Oranje. Met de zelf geschreven voorstelling Offers & Koffers / Suitcases & Sacrifices verlegt zij letterlijk haar grenzen en treedt zij veelvuldig op in het buitenland. Daarna maakt zij bij Plankgas de muzikale voorstelling Vluchtstrook (of pitstop). Ook werkt zij als bedrijfsacteur en coach, o.a. voor het Johan Cruijf Instituut.

Linda speelde met veel plezier bij Het Portret Spreekt in Adieu Indië. “Heerlijk om in deze voorstelling te kunnen zingen en het zijn zulke prachtige liedjes!” Tegelijkertijd was zij bij HPS te zien in De absolute vrijheid, van Belle van Zuylen. Vanaf oktober 2018 is Linda (samen met Casper van Bohemen) bij Plankgas te zien in DOEK! en speelt in de HPS-productie De Vergissing.

Anna Nicolaï

Anna Nicolaï volgde van 1992-1994 de Amsterdams/Haagse Acteer Academie. Daarna nam ze deel aan diverse toneelworkshops waaronder een theaterstudie aan de gerenommeerde Boston University en een workshop filmacteren bij Monique van de Ven. Bij haar eigen Theatergroep Plankgas (opgericht in 2005) speelde Anna momenteel in Voedertijd, Paradijsvogels en in de historische succesvoorstelling De Vier Vrouwen van Willem van Oranje, die vier jaar als productie van Het Portret Spreekt is gespeeld. Naast de voorstellingen bij Plankgas is Anna te zien en te horen in commercials, tv-series, bedrijfsfilms en voice-overs. Onder Het Portret Spreekt speelde zij bovendien Amalia van Solms in Stadhouders Lief.

Han Ponneker

Han Ponneker (1927) is oud-dagbladjournalist en toneelschrijver; reeds in zijn jonge jaren schreef hij lekenspelen. Werkte als redacteur-verslaggever bij Het Vrije Volk, de Eilandenpers en op de Haagse redactie van het Algemeen Dagblad. Tenslotte was hij 23 jaar eindredacteur van een wetenschappelijk tijdschrift. Tijdens de bezettingsjaren miste hij een behoorlijke schoolopleiding die hij later inhaalde. Op 52-jarige leeftijd behaalde hij zijn Vwo-diploma waarna hij in Leiden enkele jaren rechten studeerde. Schreef poppenspelen voor volwassenen en is de auteur van “De Vergissing”.

Roelant Radier

Roelant Radier volgde de opleiding op de Toneelschool Maastricht. Hij speelde begin jaren '70 bij o.a. The Family, De Appel, Ro-Theather en Het Nationale Toneel: "Ik had het geluk met geweldige eigenzinnige regisseurs te mogen werken: Erik Vos, Lodewijk de Boer, Frans Marijnen, Johan Simons, Hans Croiset, Ger Thijs, Johan Doesburg, van Aischylos tot Fassbinder, van Shakespeare tot Botho Strauss." Radier studeerde met een theaterbeurs aan The Actors Studio in New York en volgde een cursus Acrobatiek bij The Cosmo Brothers in Utrecht. Zat in tv series als: Medisch Centrum West, Diamant, Goudkust, Baatjer en Medeo (Theo van Gogh). Hij speelde de Cel-performance in De Gevangenpoort tijdens de Museumnacht en werkte mee aan Nachtgasten en speelde mee in een fysieke theatervoorstelling van stuntvrouw Diana Wiersma.

Robert Rosier

Robert Rosier maakte zijn debuut als stuntman/soldaat in McBeth bij het Nationale Toneel. Daar leerde hij onder anderen Roelant Radier kennen. Onder diens regie heeft hij een van zijn leukste rollen gespeeld in Zo eenvoudig is de liefde van Lars Norèn.

Voor de NOS speelde hij meerdere keren live in de Koninklijke Schouwburg tijdens de uitreiking van de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland: De Tegel. 

Naast acteren houdt Robert van schrijven, dichten, zingen, produceren en regisseren. Dit leidde onder meer tot een optreden op Parkpop met de Haagse Stadsdichter Victor R. Meijer, het spelen in commercials op TV West die hij zelf schreef (plus mede regisseerde en produceerde) en een spraakmakend optreden als Ziggy Stardust. Zijn stem is te horen bij vele radio- en tv commercials. Recent ging zijn droom in vervulling om natuurdocumentaires in te spreken. Dat leverde een eerste prijs op bij een internationaal filmfestival.

Yulan Tjoa

YuLan Tjoa is geboren in Indonesië, kwam als kind naar Nederland en groeide op in Amsterdam. Na het Barlaeus Gymnasium ontdekte ze de danswereld. Zij zat al op klassiek ballet en ging ook jazzdance studeren bij Lynn Simonson. Van OCW kreeg ze een studiebeurs om in New York te gaan studeren. Als danseres werkte ze o.a. in grote theaterproducties als Sweet Charity (met Jasperina de Jong, Jacco van Renesse en Frank Sanders) en Promises Promises met Gerard Cox en Trudi Labij). Toen Sweet Charity in Duitsland werd geproduceerd was ze assistent-choreografe in Wiesbaden en choreografe in Berlijn waar ze ook 3 maanden danste. Zij zag af van een verdere carrière als choreografe in Duitsland om in Madrid voor de televisie te gaan dansen: Ballet Zoom en Ballet Aplauso werden heel beroemd in Spanje. Als danseres en choreografe werkte ze vervolgens voor de televisiezender Canale 5 in Milaan, waar Aron (Tringali) werd geboren die nu in Adieu Indië speelt. Het gezin verhuisde naar Vicenza waar Aron een broertje kreeg en waar YuLan een grote dansschool had. Terug in Nederland volgde zij de gidsenopleiding en thans leidt zij toeristen uit de hele wereld rond. Een paar jaar geleden werd zij gevraagd de choreografie te doen voor de liedjes in Adieu Indië. The circle is round.

Aron Tringali

Aron Tringali (1985) is geboren in Milaan. Hij heeft een Italiaanse vader en een Chinese, op Java geboren moeder, YuLan Tjoa die theater en televisie danseres en choreografe was. Hij groeide op in Vicenza en verhuisde in 1997 naar Nederland waar hij aan het Conservatorium van Amsterdam klassiek piano studeerde. Met beurzen van o.a. het Fonds Podiumkunsten volgde hij zijn Master opleiding aan de Royal College of Music in Londen. Na vele optredens als solist, begeleider en kamermusicus, werd Aron aangesteld als piano professor aan het KM Music Conservatory in Chennai, het vroegere Madras. Vanaf september 2017 studeert Aron orkestdirectie aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Tijdens de Nationale Indië Herdenking 2018 heeft Aron als zanger opgetreden met Wieteke van Dort. Aron trad als acteur op in de productie Adieu Indië.

Philip Walkate

Philip Walkate volgde een VWO opleiding aan het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest en deed zijn eindexamen (International Baccalaureate) bij Ashbury College te Ottawa, Canada. Hij studeerde in 1992-’93 Franse taal en cultuur aan de Université de Nantes, Frankrijk en tussen 1993 en 1999 geschiedenis en internationaal recht aan de Universiteit Leiden. Walkate werd na zijn studie professioneel cabaretier en tekst – en toneelschrijver. In 2018 zijn inmiddels zes van zijn toneelstukken en scripts ten tonele gevoerd op festivals en in lokale en landelijke tournees.

De Orkestkeuken (2010), Een Grijze Komedie (2015) met o.a. Jules Croiset en Annemarie Oster, In de Schaduw van Thorbecke (2016) Het Portret Spreekt, Hoe Koningen Willem II, Willem III en Wilhelmina omgingen met de grondwet van 1848, regie: Gepke Witteveen, Gouwe Ouwe (2017) met Carry Tefsen, Ingeborg Elsevier en Trudy Labij, Adieu Indië (2017) Het Portret Spreekt, Wijn (2018) Hummelinck Stuurman Theaterproducties, regie: Victor van Swaay, Oom Lucien, 1914 (2018) Theatergroep de Kale, regie: Victor van Swaay, Fin de Siècle (2019) Het Portret Spreekt, regie Pieternel Bollmann.
In ontwikkeling: De Weldoeners (2020) en Het concert van de eeuw – Requiem van een dirigentenleven (2020), een komedie in mineur voor vijf acteurs en klein orkest.

Meer over Philip Walkate op www.philipwalkate.com
 

Daan Weterings

Daan Weterings studeerde in 2005 af aan de acteursopleiding van Theaterhuis De TRAP in Amsterdam. Hierna speelde hij bij o.a. Toneelgroep De Appel, ZEP, Cosmic Theater en Stage Entertainment Nederland. Op televisie was hij te zien in o.a. Moordvrouw, De Ludwigs, ONM, Goudkust, Westenwind en Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook is zijn stem te horen in een groot aantal tekenfilm en-live action series voor o.a. Nickelodeon, Studio 100, Telekids en NPO Zapp. Daarnaast is hij docent drama en coacht jonge acteurs die zich voorbereiden op een auditie.

Gepke Witteveen

Gepke Witteveen is Sinds 1973 werkzaam in het theater, in de vrije sector in toneel en cabaret producties.
Samen met Hans Kuiper richtte zij in 1986 Theaterrestaurant GOLDMUND op in Den Haag. Landelijke bekendheid kreeg zij door haar rol in de TV soap Goudkust. Film Ver van familie van schrijfster Marion Bloem). Gepke was vertolkster van diverse historische vrouwenrollen bij Het Portret Spreekt: Rokken rond Constantijn – Hugo de Groot – Wilhelmina solo en Stadhouders Lief. Bij theatergroep Plankgas stond ze in de productie De vier vrouwen van Willem van Oranje. Regies voor het Belle van Zuylen Genootschap: De absolute vrijheid en De edelman. Regies voor HPS: In de schaduw van Thorbecke: Drie Eenakters over Grondwet en Koningschap 1848-1919, Adieu Indië en de play-reading De Vergissing

 

Op TV is zij te zien in de jeugdserie # Forever van AVRO/TROS.
Met partner Jaap Broekmans organiseert ze al 17 jaar voor Première Parterre, zgn. ‘culturele salons’ aan huis in Den Haag.

Please reload

bottom of page